До уваги отримувачів державних соціальних допомог!

З метою посилення соціального захисту населення на період вжиття заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Кабінетом Міністрів України 08.04.2020 була прийнята постанова  № 264, якою було установлено, що строк виплати державних соціальних допомог, які було призначено раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни і така допомога виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

         На виконання зазначеної постанови в період дії карантину управлінням праці та соціального захисту населення громадянам, у яких в березні-червні 2020 року закінчувався термін попередньо призначених державних допомог, щомісячно, без їх звернення, проводилось продовження таких виплат в попередньо призначеному розмірі.

         До  виплат, які підлягали  щомісячному продовженню належали:

– державні соціальні допомоги малозабезпеченим сім’ям;

– допомоги на дітей одиноким матерям;

– допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

– допомоги на дітей, хворих на тяжкі захворювання (згідно переліку);

– щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;

– тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;

– тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

         Відповідно до змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632, починаючи з 01.07.2020, органи соціального захисту населення проводять перерахунок розміру виплаченої державної допомоги, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю на підставі поданої особою або її законним представником заяви та необхідних документів.

    Заява та документи необхідні для перерахунку (на дату закінчення попереднього терміну призначення допомоги) можна надіслати поштою або скористатись «карантинною» скринькою, розташованою біля управління.

Затвердженими змінами установлено, що якщо за результатами проведеного перерахунку буде визначено, що розмір отриманої допомоги був меншим, громадянам буде проведено доплату в розмірі різниці між перерахованим і виплаченим розміром допомоги. В разі, якщо не буде  підтверджено право на отримання допомоги впродовж місяців її автоматичної виплати під час карантину або обчислений розмір буде меншим від виплаченого, орган соціального захисту населення визначить обсяг коштів, які підлягають поверненню в визначений термін.

Умови повернення надміру виплачених коштів визначені зазначеним нормативним документом.

У разі неможливості добровільного повернення виплачених сум допомоги такі кошти стягуються у судовому порядку.

One thought on “До уваги отримувачів державних соціальних допомог!

  1. Доброго дня я вибачаюсь мені переоформлятись у січні 2021року малозабезпечену ,скажіть будь ласка чи буде автоматично так як вводять локдаун.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *