Змінився підхід до визначення права на призначення житлової субсидії.

Урядом постійно удосконалюються умови призначення житлових субсидій. Так, у грудні 2020 року Урядом прийнято постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1282 та від 23.12.2020 №1324, якими внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами) та Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги.

Відповідно до зазначених змін:

Надано можливість, за рішенням комісії, отримувати житлову субсидію домогосподарствам, у складі яких є працездатні особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договір про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Такі особи мають документально підтвердити набуття страхового стажу в інших країнах або факт догляду за дитиною.

Надано право на отримання житлової субсидії особам, які шляхом успадкування набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема. Але, слід пам’ятати, що незмінним залишилось, що житлова субсидія не призначається, якщо будь хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив купівлю  або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. грн.

Визначено, що житлова субсидія призначається для осіб, які протягом періоду, який враховується під час призначення житлової субсидії,  отримують допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України  гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Встановлено для осіб, які відповідно до законодавства отримують щомісячну компенсаційну виплату, призначену непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи при обчисленні житлової субсидії до середньомісячного сукупного доходу враховуються фактично отримані доходи.  

Встановлення права осіб на отримання житлової субсидії відбувається не за показниками опалювальної площі житлового приміщення, а його загальної площі. Так, не призначається житлова субсидія, якщо загальна площа житлового приміщення  перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *