Індексація пенсій

24 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році», яка передбачає проведення індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

Індексація пенсій

Пенсії, призначені відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (особам з числа військовослужбовців строкової служби) перераховуються з 1 березня 2023 року із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,197.

До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон 1058) за зверненнями, що надійшли до 31 грудня 2022 року включно, розмір яких не підвищився з 1 березня 2023 року, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн.

Доплата 100 грн. встановлюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (20 930 грн.), додатково до виплат, встановлених з 01.07.2021 (100грн.) та/або з 01.03.2022 (135грн.).

Індексація пенсій, призначених відповідно до Закону України                                        «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»

Розміри пенсій, призначених відповідно до статей 13, 21 і 36 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби), підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197.

Підвищенню підлягає розмір пенсії (без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством).

Підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності  військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

З 1 березня підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають:

мінімальні розміри пенсій по інвалідності особам з інвалідністю внаслідок війни з числа військовослужбовців строкової служби (передбачені абзацами другим і третім статті 22 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»);

мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи (передбачені частиною третьою статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).

Додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат

З 1 березня встановлюються доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам:

 – які досягли віку 65 років, які не працюють, отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058, та мають повний страховий стаж не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок – до 3 120 грн., якщо основний розмір їхньої пенсії, визначений відповідно до статті 27, або мінімальний розмір пенсії відповідно до абзацу першого частини першої та частини другої статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” не досягає зазначеного розміру (без урахування будь-яких надбавок, підвищень, доплат до пенсій, встановлених законодавством).

Пенсіонерам, які працюють, доплата до розміру пенсії 3 120 грн. встановлюється з дати, наступної за датою звільнення з роботи/ припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу.

 – яким виповнилося 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058, та мають страховий стаж не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше ніж 20 років у жінок – до 3 120 грн., якщо розмір їхньої пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає зазначеного розміру.

– віком від 70 до 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058, та мають страховий стаж не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок – до 3 000 грн., якщо розмір їхньої пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає зазначеного розміру.

Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їх страховий стаж менш як 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, мінімальна пенсійна виплата буде обчислена в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 000 грн. При цьому розмір пенсійної виплати за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше ніж 20 років у жінок із числа осіб у віці від 75 до 80 років не може бути меншим, ніж 3000 грн.

– віком до 70 років (працюючим), які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058 та мають страховий стаж не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, а також особам з інвалідністю І групи (незалежно від віку та тривалості страхового стажу) – до 2 760 грн., якщо розмір їхньої пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає зазначеного розміру.

– іншим категоріям пенсіонерів, які не працюють і отримують пенсію незалежно від віку та закону, відповідно до якого вона призначена, – до 2 520 грн., якщо розмір їхньої пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) та щомісячної державної адресної допомоги, встановленої відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 року № 265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”) не досягає зазначеного розміру.

Пенсіонерам, які працюють, доплата до розміру пенсійної виплати 2 520 грн. встановлюється з дати, наступної за датою звільнення з роботи/ припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу.

Важливо! Розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1 500 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *