ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО. ВИДИ. ОЗНАКИ. КУДИ ЗВЕРНУТИСЬ!

Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Вирізняють таки види насильства:  

Фізичне насильство: побої, стусани, штовхання; перешкоджання вільному пересуванню; примус до вживання алкоголю чи наркотичних речовин; створення ситуацій, що несуть ризик чи загрозу життю та здоров`ю; погрожування зброєю чи іншими речами, що можуть завдати фізичної шкоди; позбавлення допомоги під час хвороби чи вагітності; перевезення до іншого місця в межах країни чи за кордон шляхом обману або примусу.

Психологічне насильство: погрози вбити чи скалічити (в тому числі дітей); словесні образи та приниження жестами й мімікою; погрози відібрати дітей; шантаж та маніпуляції, введення в оману для власної вигоди; булінг (цькування, переслідування, залякування); постійний та цілковитий контроль; зневага як до особистості; постійна критика та насмішки; безпідставні звинувачення та формування почуття провини; обмеження у контактах із близькими та друзями, у виборі кола спілкування; нехтування правом на честь та гідність; безпідставні ревнощі, обвинувачення у зраді; дискримінація через переконання, віросповідання, походження, статус; примушування спостерігати за насильством над іншими людьми чи тваринами; погроза позбавити житла або особистого майна.

Сексуальне насильство: примушування до небажаних статевих стосунків; торкання інтимних частин тіла без згоди; змушення до статевого акту з іншою людиною; примус до неприйнятних форм сексу, садистських практик; нав`язування відвертого стилю одягу або поведінки всупереч твоєму бажанню; примушування спостерігати за статевими актами між іншими людьми; примушування до участі у створенні чи перегляді порнографічних матеріалів.

Економічне насильство: позбавлення їжі та води; обмеження доступу чи позбавлення житла; пошкодження особистого майна; перешкоджання у доступі до необхідних послуг; позбавлення власних коштів, інших матеріальних цінностей; майновий шантаж; заборона працевлаштовуватись, навчатись; примушування до жебрацтва

    Насильство незалежно від його форм і проявів не є нормою. Воно не повинно толеруватись за жодних умов. Навіть під час війни.

Де отримати підтримку та куди звернутись по допомогу:

· Національна поліція України102

·  Медична допомога103

· Департамент соціальної політики Рівненської міської ради – 067 117 02 69

·  Мобільні бригади в Рівненській міській територіальній громаді096 569 49 50; 095 033 20 09

· Денний центр соціально – психологічної допомоги097 885 04 90

· Єдиний контакт – центр правової безоплатної допомоги0800 213 103

· Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми і гендерної дискримінації 116-123

· Національна гаряча лінія для дітей і молоді116-111· Гаряча лінія з питань торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно – дітей1547

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *