Праця в умовах карантину

Відповідно до постанови КМУ від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України оголошено карантин.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» на цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності

Роботодавці можуть використовувати дистанційну форму праці, запроваджувати режим роботи на умовах неповного робочого часу, а також максимально сприяти реалізації права працівників на отримання, за їх проханням, оплачуваних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати.

Відповідно до «Положення про умови праці надомників» вдома можуть працювати особи, які мають необхідні житлово-побутові умови. Укладати окремий трудовий договір у разі тимчасової роботи вдома не потрібно: трудові відносини не припиняються, лише відбувається зміна умов праці. Зарплата в цьому випадку виплачується в розмірі, передбаченому умовами укладеного трудового договору.

В умовах неповного робочого часу оплата праці провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Крім того, відповідно до статті 25 Закону України «Про відпустки» відпустка без збереження заробітної плати матері або іншій особі, яка доглядає за дитиною віком до 14 років, на період оголошення карантину на відповідній території надається в обов’язковому порядку.

В інших випадках, час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених статтею 113 Кодексу законів про працю України:

– згідно ч. 1 статті 113 КЗпП України час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу);

 – відповідно до ч. 3 статті 113 КЗпП України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *