Верифікація, чи варто боятися?

Соціальну допомогу від держави мають одержувати лише ті, хто справді цього потребує,  це гасло Міністерства соціальної політики України.

          Важливо зазначити, що для держави дуже важливо, щоб громадяни могли оформити субсидію без черг та бюрократичних перепон. Саме тому для її оформлення достатньо подати лише заяву та декларацію про доходи. Важливим є те, що заповнивши декларацію, заявник несе повну відповідальність щодо поданих відомостей про осіб, які входять до складу домогосподарства, та членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства незалежно від їхнього місця  проживання, їхні доходи, майновий стан і витрати. Таким чином держава висловлює довіру до громадян.

Визначення права на субсидію та зобов’язань громадян, яких їм необхідно дотримуватись, регламентовані Порядком призначення житлових субсидій, затвердженим Постановою №848 від 21.10.1995р. (зі змінами та доповненнями).

Для уникнення зловживань та марнотратства Мінфін ініціював прийняття Закону України «Про верифікацію та моніторинг держаних виплат»

Важливим фактором вимушеної так званої «перевірки» стало виявлення порушень, які спричинили  надмірне надання житлової субсидії домогосподарствам, де заявник, або члени його сім’ї при заповненні декларації не зазначили факту, який вплинув на право отримання житлової субсидії та її розмір.

Керуючись Законом України «Про верифікацію та моніторинг держаних виплат», управлінням опрацьовано матеріали, які надійшли від Міністерства фінансів України за результатами здійсненої верифікації щодо невідповідності інформації на підставі якої призначено житлову субсидію а саме:

Купівля/реєстрація автомобіля – 21 справа

Реєстрація нерухомого майна – 800 справ

Купівля > 50тис. – 3 справи

Купівля/набуття права власності > 50тис. – 367 справ

Недійсний документ, що посвідчує особу – 920 записів

            Всі справи опрацьовані працівниками структурних підрозділів, після підтвердження виявленої ознаки порушення норм законодавства, житлову субсидію було припинено 62 домогосподарствам, серед яких 17 домогосподарств повертатимуть надміру перераховану (виплачену) житлову субсидію на загальну суму 70014,16 грн.

            Перевіркою виявлено факти придбання транспортних засобів під час дії субсидії транспортних засобів, вартість яких становила 170000, 389000, 620000грн., здійснено купівлю  квартири (будинок)  вартість яких становила від 450000грн. до 1904566 грн.

            Крім того зміна складу сім’ї, одруження, народження дитини про які на протязі 30 днів не повідомили, є ознакою порушення та призвели до надміру виплаченої субсидії. Причому максимальний розмір повернення 6611,47грн.             

           Тому, звертаємо увагу, що громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема щодо:  зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні членів домогосподарства;

  • зміни соціального статусу членів домогосподарства;
  • зміни у складі сім’ї членів домогосподарства;
  • зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
  • зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;
  • зміни управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання.
  • настання умов, якщо будь-хто  із складу домогосподарства або членів сім’і особи із складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років.
  • настання умов, якщо будь- хто із складу домогосподарства або членів сім’і особи із складу домогосподарства здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру(будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довготривалого вжитку, або оплатив(одноразово) будь –які послуги на суму, яка перевищує 50тис.гривень

           То чи варто боятися верифікації? Залежить від повноти і достовірності поданої інформації, при подачі документів на призначення житлової субсидії та вчасного повідомлення вразі змін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *